Grolsch Jaarverslag Analyse

Sociaal- & Milieuverslag

Algemeen
Plan van Aanpak
Geschiedenis van de Onderneming
De publicatieverplichting
Gehele Vaste Activa Verdeling
Waarderingsgrondslagen
Eigen Vermogen
Liquiditeit van de Onderneming
Solvabiliteit van de Onderneming
Rentabiliteit van de Onderneming
Sociaal- & Milieuverslag

Sociaal en milieuverslag:

 

In het jaarverslag zit niet alleen financiële informatie, maar ook informatie over het personeel, de maatschappij en het milieu.

In het sociale verslag staat hoe Koninklijke Grolsch NV met haar personeel omgaat. Grolsch wil goed voor haar personeel zorgen, dit zie je voornamelijk doordat ze niet willen dat er gedwongen ontslagen vallen. Personeel wordt gezien als een belangrijke stakeholder. Ze spreken dan ook hun grote waardering uit voor de bijzondere inzet van alle werknemers in het afgelopen jaar. Ze hebben een goede CAO regeling liggen en letten zelf op: veiligheid, gezondheid en welzijn, want immers, zonder gemotiveerd ambitieus personeel, geen goed lopende zaak. Het ziekteverzuim is ook heel erg laag, maar liefs 4,5% en dat komt volgens de jaarrekening door het actieve reïntegratiebeleid dat ze voeren.

 

Ook staat er in het sociale verslag vermeld dat Grolsch het belang onderstreept van verantwoord alcoholgebruik. Ze proberen alcoholmisbruik tegen te gaan omdat dit tot sociale en gezondheidsschade kan lijden. De onderneming vindt dat zelfregulering en goede voorlichting de meest effectieve wapens tegen alcoholmisbruik zijn.

 

In het jaarverslag staat ook hoe Koninklijke Grolsch NV met het milieu omgaat. De onderneming probeert vooral door zuinig om te gaan met energie, water, grond- & hulpstoffen en met verpakkingsmiddelen, omdat deze steeds schaarser worden, als we op rap tempo door produceren. Dit heeft allemaal hoge prioriteit bij deze bierleverancier.

 

Grolsch heeft een nieuwe fabriek laten bouwen waarin de milieustandaard steeds beter wordt. Nu is het natuurlijk logisch dat door deze bouw de milieuvriendelijkheid is afgenomen, maar deze zal door de jaren heen zijn tol afkopen.

Op blz. 30 van het jaarverslag zie je dat de fabriek naar de 99% minimale hergebruik toe wil van alle afvalstoffen.

Op basis van de nieuwe fabriek wil Grolsch naar een waterverbruik van 4,5 hectoliter waar het eerst 5,5 hectoliter was. Dit is dus een drastische maatregel.

Door het uitbesteden van transport gebeurt het op een betere manier, daardoor minder uitlaatgassen.

ijskoudbier.jpg

Koninklijke Grolsch N.V.